Samsun Uçak Bileti

Samsun HAKKINDA

Samsun Nüfusu: 605.319

Samsun Yüzölçümü: 1.055 km²

 

SAMSUN TARİHİ

Samsun İli insanlık tarihi açısından eski bir yerleşim alanıdır. Merkez başta olmak üzere Kızılırmak vadisi ve Çarşamba ovası eski çağlardan beri insanlar tarafından yerleşim merkezi olmuş ve yaşamlarını bu bölgeler sürdürmüşlerdir. Orta Taş Devrine (M.Ö 10000-5000) ait Tekkeköy denilen bölgede sığınaklarda insanların yaşadıkları ve bölgenin eski bir yerleşim alanı olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur. Ayrıca Cilalı ve Bakır Devirlerinde de Samsun bölgesinde insanların sürekli iskan oluşturarak yerleşik bir hayat geçirdiği arkeolojik kazılar sonucu anlaşılmıştır.

Samsun İli ilk olarak Gaşkalar adlı devlete yuva olmuştur. Oldukça büyük bir alana hakim olmuştur. Kuzey Anadolu’ya hakım olan devlet Gasgaslar olarak bilinmektedir. Daha sonra Hititler, Persler, Frigyalılar, Kimmerler, Lidyayılar, Pontus, Anadolu Selçuklular ve Osmanlı bölgede hakimiyetini kurmuştur. Bu kadar fazla devlete yurt olan Samsun’da her döneme ait eserler ve yapılar bulmak olasıdır.

SAMSUN İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

Samsun ilinde ılıman bir iklim hakimdir. 0 derecenin altında gün sayısı 20 günü geçmez. Yağış ortalaması ise 733mm’dir. Sıcaklık -8 ile +39 derece olarak seyreder. Ilık hava, bol yağış ve gür yeşillikler Samsun ikliminin özellikleridir. Sahilde ve iç kesimlerde iklim değişikliklere uğrar. Sahil şeridinde tipik Akdeniz iklimi hakimdir. İç kesimlerde ise dağların etkileri ile kara iklimi görülmektedir. Genel olarak yaz mevsiminde aşırı sıcaklık görülebilir. Nem oranı da deniz suyu buharlaşması ve baraj göllerinin buharlaşması sebebiyle oldukça fazladır. Kıyı kesiminde 4-5 günden fazla kar yerde kalmaz. İç kesimlerde ise karın yerde kalma süresi daha fazladır ve kışlar daha kar yağış yoğun olarak geçer.

Samsun bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir ildir. Ovalar, bahçeler çayırlar ve ekili alanlarla örtülüdür. Dağlar ve ormanlar bölgeye hakimdir. Samsunun %48’i orman ve fundalık, %3’ü çayır, %47 oranında da ekili ve dikili alanlara sahiptir. Meşe, gürgen, kestane, ıhlamur, kayın, dişbudak ağlarına oldukça sık rastlanılır. Ayrıca 1200 ve 1800 m yüksekliklerinde iğne yapraklı ağaçlar bulunur.