Ankara Nüfusu: 5.045.083
Ankara Yüzölçümü: 2.516 km²
Ankara Tarihi
Geçmişi oldukça eski dönemlere yayılmış olan Ankara’nın tarihi bilindiği kadarıyla Hitit döneminden başlamaktadır. Hitit İmparatorluğu Anadolu’ya hakim olur olmaz ilk olarak Ankara’ya 160 km uzaklıkta bulunan Hattuşaş’ı başkent yapmıştır. Bu nedenle Ankara Kalesi’nde Hititlere ait izler yer yer görülmektedir.
Hitit İmparatorluğu yıkıldıktan sonra ise M.Ö. 8. yy.da Frigyalılar Anadolu’da dolayısıyla Ankara’da da egemenlik kurmuşlardır. Frigyalılar, şehirlerin yığma tepelerin üzerine kurduğu için Orman Çiftliği yakınlarında bulunan yığma tepelerde Frigyalılara ait olan mezarlar ve eşyalar bulunmuştur. Ankara, Avrupa ve Asya arasında bulunan göç, ticaret ve fetih yolları üzerinde bulunduğu için oldukça önemli bir konuma sahiptir ve bu nedenle de birçok uygarlık tarafından istila edilmiştir. Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altında olduğu sırada, imparatorluk Doğu ve Batı Roma olmak üzere ikiye ayrılmıştır ve Ankara Doğu Roma İmparatorluğu’nun himayesi altında kalmıştır. 684 yılında ise İslam ordusu tarafından ele geçirilmiştir. Abbasiler döneminde ise Ankara tamamen ele geçirilmiştir. Daha sonra ise Bizanslılar ve İslam İmparatorlukları arasında zaman zaman el değiştirmiştir.
Ankara’nın tamamen Türklerin eline geçmesi ise Malazgirt Meydan Savaşı sonrasında gerçekleşmiştir. Bizanslılar, iki kez Ankara’yı yeniden fethetmek için seferler düzenleseler de başarısız olmuşlardır. 1354 yılında ise Osmanlı toprakları arasında yerini almış, İstiklal Savaşında savaşın merkezi halini almış, daha sonra ise Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.
Ankara İklimi ve Bitki Örtüsü
Ankara’da genellikle kara iklimi hüküm sürse de, farklı iklim tipleri de görülmektedir. Kentin güney kısmında bozkır iklimi, kuzey kısmında ise Karadeniz bölgesinin yumuşak ve yağışlı iklimi görülmektedir. Kent, kış aylarında oldukça soğuk, yaz aylarında ise fazlasıyla sıcaktır. Arazileri ilkbaharda yeşil otlarla kaplanmakta, yaz aylarında ise kurumuş ve sararmış otlar, yeşil otların yerini almaktadır. Kuzey kısımlarında ise ormanlar yer almaktadır. Ormanların büyük bir kısmı korular ve bataklık halindedir.